Over Schoonhoven

Over Schoonhoven

Zilverstad Schoonhoven is uniek. Al sinds de middeleeuwen zijn er edelsmeden in Schoonhoven. In het huidige straatbeeld is dat terug te zien in oude monumentale zilverwerkplaatsen en zilversmidwoningen en ruim 30 galerieën, juweliers en ateliers....

Zilverstad Schoonhoven is uniek. Al sinds de middeleeuwen zijn er edelsmeden in Schoonhoven. In het huidige straatbeeld is dat terug te zien in oude monumentale zilverwerkplaatsen en zilversmidwoningen en ruim 30 galerieën, juweliers en ateliers. Hier tonen de goud- en zilversmeden traditionele maar ook moderne sieraden, gebruiksvoorwerpen en bovenal vrije kunst in zilver.

De aanwezigheid van de enige opleiding voor goud- en zilversmeden in Nederland, De Vakschool, en het Nederlands Zilvermuseum ondersteunen de zilveridentiteit. Het Zilvermuseum, gevestigd in het voormalige 17eeeuwse Arsenaal, heeft een bijzondere collectie Nederlands gebruikszilver van 1600 tot heden. U komt alles te weten over het glanzend tafelzilver, zilvermerken en het ambacht. Onlangs werd het museum verrijkt met honderden zilveren voorwerpen van de bekende zilverfabriek Van Kempen en Begeer. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Schoonhovens Edelambachtshuys in de voormalige Joodse synagoge en zilvergalerie de Watertoren, een van de meest beeldbepalende gebouwen in Schoonhoven. 

Verder ziet u aan de rand van de stad delen van de oude stadswal en aan de Lek, de Veerpoort. Dit is de enig overgeblevene van de oorspronkelijk vijf stadspoorten. Bij een hoge waterstand gaat deze poort nog steeds dicht.

Zilverstad Schoonhoven
https://www.inschoonhoven.nl/

Gemeente Krimpenerwaard
https://www.krimpenerwaard.nl/

Nationale Zilverdag Schoonhoven
https://www.zilverdag.nl/

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
https://zilvermuseum.com/

Vakschool Schoonhoven
https://www.zadkine.nl/opleidingen/vakschool-schoonhoven