Zilver of Verzilverd?

Zilver of Verzilverd?

Zilver is een scheikundig element met het symbool Ag (van het Latijnse woord argentum) en atoomnummer 47. Het is een kostbaar metaal dat door de geschiedenis heen voor verschillende doeleinden is gebruikt, waaronder munten, bestek,...

Wat is Zilver?

Zilver is een scheikundig element met het symbool Ag (van het Latijnse woord argentum) en atoomnummer 47. Het is een kostbaar metaal dat door de geschiedenis heen voor verschillende doeleinden is gebruikt, waaronder munten, bestek, sieraden en ornamenten. Zilver is ook een belangrijk industrieel metaal met toepassingen in elektronica, geneeskunde, fotografie en andere gebieden.

Zilver is vrij zacht en een wit glanzend metaal. Het is redelijk zeldzaam en daardoor kostbaar. Verreweg wordt het meeste zilver gewonnen als een bijproduct bij de winning van koper, lood en zink. Grote zilvermijnen zijn te vinden in Mexico, Peru, Verenigde Staten en Canada.

Gradaties van Zilver

Hoe zuiverder zilver is hoe hoger de waarde. Bij zilver heb je grofweg 4 gradaties. Deze gradaties worden aangegeven met een nummer. Dit nummer is vaak in het voorwerp geslagen en zo makkelijk te herkennen.

  • Zuiver Zilver: 999 zilver
  • 1e gehalte: 925 zilver
  • 2e gehalte: 835 zilver
  • 3e gehalte: 800 zilver
  • 4e gehalte: 640 zilver

Wat is verzilverd

Verzilveren is het bedekken van een voorwerp met eeen laagje zilver.  Meestal wordt koper gebruikt om te verzilveren. In sommige gevallen is er voor gekozen om een ander metaal te verzilveren zoals ijzer of nikkel, deze zijn ook prima te verzilveren. (Nikkel is niet magnetich)

Testen van zilveren producten

Om te testen of iets van zilver is kun je allereerst een magneet gebruiken. Zilver is niet magnetich. Een verzilverd voorwerp is vaak wel magnetisch. Het metaal dat verzilverd is is vaak ijzer. In sommige gevallen wordt nikkel ook verzilverd. Nikkel is een materiaal dat niet magnetisch is. In dit geval werkt de magneet dus niet.

Om zeker te zijn dat een voorwerk van zilver is kun je kijken of er een merkteken is het voorwerp staat. 90% van de zilveren voorwerpen heeft een zilverteken.

Als laatste test kun je aan het voorwerp ruiken. Zilver heeft een neutrale geur. Zilver ruikt niet. Verzilverde voorwerpen hebben een iets zure geur. Test het zelf thuis maar eens. de geur van verzilverde voorwerpen is uniek en makkelijk te herkennen.